Ankara Anlaşması Vizesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Ankara Antlaşması, 1963 yılında Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılan bir anlaşma türüdür. Bu anlaşma kapsamında dilediğiniz Avrupa Birliği ülkesinde iş kurabilir, oturma ve çalışma izni alabilirsiniz. Birçok Türk vatandaşının faydalandığı Ankara Anlaşması vizesi, son birkaç yıldır başka bir ülkede iş kurmak ve yaşamak isteyen vatandaşlar için bir fırsat kapısı oldu. Eğer siz de Ankara Anlaşması ile yurt dışına gitmek, çalışma ve oturma izni alarak kendi işinizi yurt dışında kurmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda, Ankara Antlaşması Vizesi ile ilgili en çok merak edilen soruları cevaplandırdık. Detaylı bilgi için yazımızın devamını okuyabilirsiniz!

1- Ankara Antlaşması Vizesine Kimler Başvurabilir?

Ankara Anlaşması vizesine başvurmak için bir meslek ya da mesleki eğitim sahibi olmak gerekir. Tabii ki başvurmak için hazırlanacak olan iş planında da uzman olduğu meslek ile ilgili bir iş sektörüne atılacak olan Türk vatandaşları başvurabilir. Bir Limited şirketi kurup işini yurt dışına taşımak isteyenler, şahıs şirketi kurarak kariyerine Avrupa’da devam etmek isteyenler ya da alanında eğitim ve tecrübe sahibi Freelancer’lar Ankara Anlaşması vizesine başvurabilirler.

2- Ankara Antlaşması’na Nasıl Başvurulur?

Ankara Antlaşması vizesine başvuracak adayların, Avrupa’da kurmayı planladıkları şirket ile ilgili detaylı bir iş planı sunmaları gerekir. Hazırlanacak başvuru dosyasında adayın kuracağı iş; tüm detaylarıyla, kapsamlı bir pazar araştırması eşliğinde sunulmalıdır ve başvuru sahibinin yapmayı planladığı iş konusundaki uzmanlığı, tecrübesi ve eğitimi belgelenmelidir. Bunun dışında adayın kuracağı iş ve bu işten kâr etmeye başlayana kadar geçecek süre içinde Avrupa’da yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan sermaye ve finansmanın da tüm detayları ile başvuru dosyasında da yer alması gerekmektedir.

3- Ankara Antlaşması’na Başvurmak İçin Ne Kadar Bütçe Gerekir?

Başvuru yapmak için gereken bütçe, yapılacak işe göre değişiklikler gösterir. Avrupa’da kurmayı planladığınız şirket, birçok kişiye istihdam sağlayan büyük ya da orta ölçekli bir yapı olabileceği gibi, tek başınıza, home office çalışacağınız freelance bir yapıda da olabilir. Bu sayede size ister küçük ister büyük bir sermaye ile mesleğinizi e icra etme şansı sunar.

4- Ankara Antlaşması’nda Dil Şartı Var mı?

Hayır, yabancı dil şartı yoktur. Fakat yapılacak olan iş için yetecek seviyede dil bilmek, başvuru için avantaj sağlar.

5- Ailemi de Yanımda Götürebilir miyim?

Vize başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda eşiniz ve 21 yaşından küçük olan çocuklarınız da Avrupa’da oturum hakkına sahip olurlar. Ayrıca eşiniz çalışma vizesine ve çocuklarınız da eğitim vizesine sahip olur.

6- Başka Bir İşte Çalışabilir miyim?

Hayır, Ankara Antlaşması vizesi yalnızca kendi işinizi kurmanız için verilen bir vize türüdür. Kalıcı oturum hakkı elde ettiğiniz zaman başka bir işte çalışabilirsiniz.

7- İngiltere Ankara Antlaşması Bitti mi?

Evet, 31 Aralık 2020 tarihinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ile bu vizeye İngiltere için başvuramazsınız. Fakat Ankara Anlaşması Avrupa Birliği’ne üye olan tüm ülkeleri kapsar. Bu nedenle diğer ülkeler için başvuru hala geçerlidir.

8- Sonuçlar Ne Zaman Açıklanır?

4 aylık bir süre içerisinde başvuru sonuçları açıklanır.

9- Başvuruda Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Nokta Nedir?

Ankara Antlaşması başvurularında en çok dikkat edilen ve en önemli kriter olarak bilinen madde iş planıdır. Sağlam bir iş planı sunulmadığı takdirde çoğu başvuru olumsuz sonuçlanır.

10- Ne Tür İşler Yapabilirim?

Ankara Antlaşması vizesi kapsamında, kendi sermayeniz ile ve tecrübe sahibi olduğunuz işleri yapabilirsiniz.